Edenred
Smartum
Tyky-kuntosetelit
Uutiskirjeen tilaajalle lahjaksi opas työelämän onnistumisiin:
Olen mukana kouluttamassa SnellmanEDU:n / SIRIA:n ratkaisukeskeinen valmentaja/työyhteisöcoach koulutuksessa. Pääsääntöisesti etänä tapahtuva koulutus alkaa 28.1.2025. ja kestää 9kk (20 op).
Lue lisää ja tule mukaan: https://www.siria.fi/palvelut/koulutukset/ratkaisukeskeinen-valmentajatyoyhteisocoach-20-op-snellmanedu
Oon saanu elää ratkaisu- ja voimavarakeskeisyyden viitekehyksessä perheeni kautta pikkupojasta lähtien. Mitä on jääny käteen 80/90-luvun taitteesta alkaneesta marinoinnista? No ainakin maukkaita vaiheita:
1. Fixed mindsetin räjäyttäminen! Voiko yksi 1 minuutin kehollinen harjoitus muuttaa maailman? Harjoituksesta alkoi matkani kisakammoisesta ujostelijajunnusta kohti ison mualiman parrasvaloja. Tämä oli honeymoon-vaihe: ”ratkes on vastaus kaikkeen”. Etenin isolla innostuksella - toki vauvan askelin.
2. Häpeän kohtaaminen. Ah, se herkullinen ajanjakso missä nousukiito vaihtui lehmän häntään. Kun lumilautailijana meni vielä hyvin, olin varma, että "lopettaisin huipulla". Koin noloina laskijat, jotka kituuttivat kisoissa mukana parasta ennen päiväyksen umpeuduttua. Lopulta melkein 80% huippu-urheilu-urastani oli kaikkea muuta kuin huippua. Kipuihin hiipuva rohkeuden ja taitavuuden kariseminen lautailijana oli tosi tuskallista. Nousukiidossa oli enää häpeän ja nolouden tunteet, auts! Tämä oli sietämisen vaihe – miten hyväksyä asiat joihin ei ole ”ratkaisua”. Hetkittäin oli niin vaikeaa, että taisin unohtaa ratkaisukeskeisen elämäntavan.
3. Supermies - ou jee! Pääsin toteuttamaan maailmancupin voiton lisäksi muitakin unelmiani: isyys, oma tv- ja radio-ohjelma, Suomen suositelluin mindfulness-ohjaaja, paljon vapaa-aikaa ja retriittejä... Ennemmin tai myöhemmin jokaisessa unelmassa tapahtui omanlaisensa romahdus. Lopulta romahduksista selviydyttyäni taisin onnistua luomaan kohtalaisen vahvan uskomuksen itsestäni: selviän mistä vain ja mikään ei juuri heilauta mua. Niinpä niin... Kunnes elämä laittoi avioeron jälkeen jampan kunnolla polvilleen. Tämä oli itsetuntemuksen syventämisvaihe - ja pojat, syvällä oltiin!
4. Integraatio. Tarkoituksenmukaisten suhtautumistapojen, näkökulmien ja voimavarojen virtaus. Koen olevani / opettelevani tätä vaihetta nyt. Innostumisien, pettymyksien, irti päästämisien (kaikkivoipaisuus ), syventymisien, jne. jälkeen ratkaisukeskeisyys tarkoittaa mulle sitä, että voin olla aitona itseni ja muiden ihmisten kanssa - avoinna, haavoittuvaisena, omassa voimassa, epävarmana, varmana... Ratkaisukeskeisyys ”työkaluna” on sulautunut olemiseen ja elämän moninaisuuteen solutasolla.
Ratkaisukeskeisyys on ollut isossa roolissa viimeiset 14 vuotta myös coaching, lyhytterapia ja työnohjaus ammateissani sekä organisaatioille järjestetyissä koulutuksissa.
Nyt pääsen vihdoin SnellmanEDU:n / SIRIA:n kautta kouluttamaan ratkaisukeskeisiä valmentajia ja työyhteisöcoacheja! Pääsääntöisesti etänä tapahtuva koulutus alkaa 23.9. ja kestää 9kk (20 op).
Lue lisää ja tule mukaan: https://www.siria.fi/palvelut/koulutukset/ratkaisukeskeinen-valmentajatyoyhteisocoach-20-op-snellmanedu
Kuva: Piritta Jokelainen
#ratkaisukeskeisyys #ratkaisukeskeinen #ratkaisukeskeinenvalmennus #coach #työyhteisöcoach #fixedmindset #häpeä #syväänpäätyyn #itsetuntemus
Mindfulness-verkkokurssini ovat tukeneet tuhansien ihmisten hyvinvointia monin eri tavoin vuosien varrella. Yhteistyötä on ollut myös pienyrityksistä suuriin organisaatioihin. Nyt tarvitsen myyjän (freelance / yrityksen kautta laskuttava), joka on valmis vetämään läsnäoloa huokuvat myyntisaappaat jalkaansa! Tunnetko tällaisen osaajan? Vinkkaa: aleksi(miu)aleksilitovaara.com
Linkeistä pääset tutustumaan myytäviin tuotteisiin:
Podcastissa pohditaan elämänvalintojen vaikutuksia ja erilaisia scenaarioita. Katsele tästä.
Tehtävät ja prosessit on saatava valmiiksi jouluun mennessä – tai viimeistään välipäivinä! Tämä on tuttu mantra esimiesten ja johtajien coachauksissa ennen lomia. Ihan totta, asiat täytyy saada valmiiksi. Haluan kuitenkin heittää mistelinoksalla varustetun joulupallon ahertajille: mitä asioita voi kaikesta huolimatta jättää kesken tai tekemättä? Miten johdat omaa ja tiimisi työskentelyenergiaa ja vireystasoa, jotta saatte oikeat asiat tehtyä?
Leadership coachina pääsen todistamaan pienten muutosten tuomia arjen ihmeitä. Se millä tavalla ja asenteella asiakkaat tekevät työnsä voi vaikuttaa heidän voimaantumiseen ja energisoitumiseen yllättävän positiivisesti.
Ehdotan, että pysähdyt hetkeksi tutkimaan tilannettasi näiden kysymysten kautta:
1. Mikä on asenteesi?
Miten suhtaudut pimeään vuodenaikaan ja vuodenvaihteen stressiin? Sanonta kuuluu: tough times don’t last, tough people do. Mitä jos pimeys ja kaamosmasennus eivät olisikaan vihollisia vaan ystäviä. Mitä niiden äärelläolo ilman vastustamista voisi tarkoittaa? Mitä ne opettavat sinulle? Mitä hyvää pimeys mahdollistaa elämääsi – mitä erilaista voit tehdä kesään verrattuna, mikä tuo sinulle energiaa tai auttaa palautumaan? Asenteella voit vaikuttaa siihen, että ohjakset pysyy itselläsi, etkä ole ulkopuolisten olosuhteiden armoilla.
2. Mitä voit sallia itsellesi?
Jos olet ollut ankara tai vaativa itsellesi, kuinka hyvin se on toiminut? Mitä voisit valita toisin – mitä voisit sallia itsellesi? Suorittajat saattavat pelätä, että jos sallii edes pieniä asioita, sitä ”laiskistuu”. No, kuinka todennäköistä tämä on? Jos antaisit itsellesi etukäteisjoululahjana jotain hyvää, mitä et ole aiemmin sallinu – mitä se voisi olla? Jos kehosi saisi päättää, mitä se tekisi tai jättäisi tekemättä, jotta saat ladattua energia- akkujasi ja lievennettyä stressiä?
3. Mitä on ihan ok jättää kesken ennen joulua?
Uskallatko olla organisaatiosi rebel, joka ei myy omaa hyvinvointiaan edes maailman kesken jäämisen uhalla? Mihin asioihin on riittävän ok sanoa ei? Mikä on sinun / tiimisi tärkein tehtävä, johon suunnata sopivalla 1. asennoitumisella, 2. sallimisella ja 3. ei:n sanomisella kerätty Korvatunturin kokoinen energialataus?!
4. Bonus
Ystäväni muistuttaa minua silloin tällöin: ”kaiken voi tanssia ja viedä luontoon”. Hankalia tilanteita ja
stressiä ei tarvitse yrittää ratkaista ja suorittaa mielen sisällä. Kehon liikuttaminen, hymyily ja luonnossa oleminen ovat v*tutusta vahvempia!
Kirjoitus on julkaistu alunperin MySpeaker Finland blogissa: https://myspeaker.fi/uutiset/miten-pidat-energiatason-ylla-pimeydesta-ja-stressista-huolimatta-aleksi-litovaara
#työrauha #keskittyminen #focus #rajaaminen #ei #itsensäjohtaminen #johtaminen #leadership #hyvinvointi #coaching #työnohjaus #executivecoaching #leadershipcoaching #performancecoaching #ratkaisukeskeisyys #itsemyötätunto
Kaksi ajatusta MySpeakerin blogista poimittuna:
1. Elämäntyylin ja valintojen vaikutus keskittymiskykyyn
Keskittymiskyky ei ole muusta elämästä irrallinen supersankarin viitta, minkä voi halutessaan pukea ylleen työpaikalla. Keskittymisen taito koostuu monista tekijöistä - joihinkin voit vaikuttaa ja joihinkin et. Mutkat suoriksi yksinkertaistettuna: keskittymiskykysi on harjoittelun tulos ja siihen vaikuttaa koko elämäsi valinnat ja tapasi olla. Jos harjoitat aivojasi kymmenen tuntia päivässä sinkoilemaan sinne tänne multitaskaamalla, kymmenen minuutin keskittymisharjoitus ei tee hapertuneesta supersankarin viitasta luodin kestävää. Päivittäinen meditaatiohetki voi olla tärkeä pieni askel keskittymiskyvyn parantamisessa, jossa tarvitaan erityisesti koko elämäntavan tarkastelua ja tietoisia valintoja.
Pohdittavaa sinulle:
- Mitkä päivittäiset tapasi heikentävät ja mitkä vahvistavat keskittymiskykyäsi?
- Milloin, missä ja miten koet olevasi parhaimmillasi keskittymisen suhteen?
- Miten näitä hyvän keskittymisen elementtejä voisi jatkossa soveltaa päivissäsi?
- Miten voit sallia itsellesi palautumishetkiä, missä sinun ei tarvitse ratkoa ongelmia?
2. Rohkeus rajata työrauha
Päätä, että sinulla (ja tiimilläsi) on oikeus sinulle ja roolillesi tarkoituksenmukaiseen työrauhaan. Hyvä keskittyminen ja itsen johtaminen tarvitsee tukevan pohjan toteutuakseen ja työrauha on peruskallio niille. Uskalla rajata saatavillaoloasi ja harjoittele yhtä tulevaisuuden työelämän tärkeimmistä sanoista: EI.
Oma hyvinvointisi ei ole myytävänä!
Coaching ja työnohjaus asiakkaani kertovat tyypillisesti, että heitä pelotti aluksi rajaamisen vaikutukset työyhteisössä. Loppupeleissä he ovatkin saaneet kiitosta ja ihalua siitä, että näyttävät esimerkkiä, millä koko organisaatio voi vahvistaa jaksamista kestävällä tavalla.
Jos rajaamisen toteuttaminen tuntuu hankalalta, harjoittele ja kokeile vaikka vain kolmen viikon ajan.
Voit kysyä itseltäsi:
- Mitä tarvitset, jotta voit turvallisella fiiliksellä rajata työtäsi?
- Mitkä asiat ovat tulevaisuudessa eri tavalla, kun rajaaminen sujuu hyvin?
- Mitkä arvot ja uskomukset vaikeuttavat rajaamista?
- Mitkä arvot ja uskomukset tukevat rajaamista?
Työn iloa toivottaa Leadership ja Performance Coach Aleksi!
#työrauha #keskittyminen #focus #meditaatio #mindfulness #rutiini #rajaaminen #ei #itsensäjohtaminen #johtaminen #leadership #hyvinvointi #organisaatiokulttuuri #työnrajaaminen #coaching #työnohjaus #executivecoaching #leadershipcoaching #performancecoaching #ratkaisukeskeisyys
Johtajien ja esimiesten coachauksissa "kestosuosikki" teemat, jotka nousevat jatkuvasti esiin ovat keskittymisen ja priorisoinnin vaikeus suuren työmäärän ja eri tehtävien jatkuvassa virrassa. Huijarisyndrooma ja itsekriittisyys sekä työn ja vapaa-ajan harmonia elävät myös vahvasti teemoissa mukana.
Mitä voit tehdä, jotta hyvinvointisi ei olisi yhtä rempallaan kuin inboxisi?
Valitse keveyttä ja sopivaa tehokkuutta päiviisi:
1. Mitkä ovat työpäivän 3 tärkeintä tehtävää?
2. Anna itsellesi lupa tehdä 1 asia kerrallaan.
3. Kokeile hymyillä itsekriittiselle ajatukselle - edes mielikuvituksessa :)
4. Millaista liikettä kehosi kaipaa tänään?
5. Naura, leiki ja halaa päivittäin!
Bonus: riittävän hyvä on riittävän hyvä! (Riittävän hyvä on uusi musta!)
Do you know what coaching is? Have you experienced a coaching process?
Well - how was it for you?
Coaching is like finding a way out of life's labyrinth: a sudden insight can open up many things for the client: more clarity, bigger picture, space to breathe and resources to go to the direction they want...
This time I won't brag about how brilliant benefits I've had a pleasure to witness in my client's processess, insted let the science speak itself. Here are some results and links to the studies that are showing the benefits of coaching:
Tällä kertaa Polkuporinoissa puhutaan lumilautailusta ja pelosta. Kuulemme, miten half-pipen Maailman Cupin voittaja vuosimallia 1996, coach ja puhuja Aleksi Litovaara kertoo, miten kisakammoisesta nuoresta miehestä kasvoi huippu-urheilija, ja miten hän hyödyntää oppeja nykyisessä työssään valmentajana ja puhujana. Tarinoiden ja esimerkkien kautta jokainen voi peilata omaa elämäänsä tunnemaailmaa.
Kuuntelemaan pääset: https://radioplay.fi/podcast/polkuporinat/id-2161247/
Liity sivun yläreunasta Onnistumisia-uutiskirjeen tilaajaksi. Saat lahjaksi 10 sivuisen oppaan: Vältä näitä työelämän 10 virhettä ja saat parempaa hyvinvointia sekä tuloksia.