Uutiskirjeen tilaajalle lahjaksi opas työelämän onnistumisiin:

MEDIASSA


Tesso-lehti: Mindfulness kehittää keskittymisen taitoa

Tesso - sosiaali- ja terveyspoliittinen aikakausilehti teki jutun mindfulnessista: Mindfulness kehittää keskittymisen taitoa

Tämän päivän työelämässä huomiomme jakaantuu jatkuvasti moneen suuntaan yhtä aikaa, ja keskittymisen taito on vaarassa kadota stressin ja ärtyneisyyden alle. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen eli mindfulness saattaa olla avuksi.
 
Kaikkiin töihin liittyy epämukavia asioita, mutta työaikaa ei ole hedelmällistä käyttää sen miettimiseen, että kunpa loma jo alkaisi. Kymmenen minuuttia oikeaa läsnäoloa on arvokkaampaa kuin tunti vain fyysisesti paikalla oloa. Apua voi saada esimerkiksi mindfulnessia harjoittamalla.

– Mindfulness on tähän hetkeen keskittymistä tietoisesti hyväksyvällä ja toteavalla asenteella, esittelee mindfulness-ohjaaja ja työnohjaaja (STO ry) Aleksi Litovaara. 

– Mindfulness kehittää ihmisissä hyväksyvää asennetta, myötätuntoa, kärsivällisyyttä ja epämukavuuden sietoa. Hankaliin työtilanteisiin se on tuonut tyyneyttä, eli ettei mielessään kapinoi vastaan koko ajan, vaan oppii hyväksymään tilanteet, joita ei voi muuttaa, sanoo psykoterapeutti, työnohjaaja Marja Saarenheimo. 

Saarenheimo soveltaa MF-menetelmiä, itsensä rauhoittamista ja keskittymisharjoituksia sekä psykoterapiassa että hoitoalan henkilöstön ja työyhteisöjen koulutuksessa.

Mindfulnessissa opetellaan ottamaan ajatuksiin etäisyyttä, havainnoimaan ja tarkkailemaan niitä ikään kuin ulkopuolelta.

 – Tällöin ei tarvitse ottaa itseään, ajatuksiaan ja tunteitaan liian vakavasti ja saa väljyyttä omaan mieleen. Jos yritämme väkisin työntää pois hankalaa ajatusta tai tunnetta, se takertuu mieleen vielä sitkeämmin.  Mitä enemmän yritämme olla ajattelematta jotakin, sen vahvemmin se pysyy päässämme, Litovaara vertaa.  

Hyväksymällä kaikki ajatukset voimme myös helpommin päästää niistä irti ja valita, mihin kiinnitämme huomiomme. Näin kasvaa kyky lopettaa kielteisten tunteiden vatvominen. Mindfulness on myös tahdonvoiman vahvistamista, kun sitkeästi palautamme keskittymisemme esimerkiksi kehoomme ja hengitysliikkeen aistimiseen.

MINDFULNESSIN HYÖTYVAIKUTUKSET

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen näkyy konkreettisesti aivoissa. Se lisää aktiivisuutta etuaivokuorella, missä säädellään emootioita ja käyttäytymistä ja esimerkiksi muistin kannalta tärkeässä hippokampuksessa harmaan aineen määrä on suurempi. 

Mindfulness rauhoittaa ”aivojen hälytyskellon” eli kahden mantelitumakkeen toimintaa ja lisää joustavuutta kohdata erilaisia tilanteita ja tunteita, jolloin reaktion valintaan voi vaikuttaa tietoisesti. 

Mindfulness-harjoitusten vaikutuksista on saatu positiivista näyttöä useissa tutkimuksissa. Mindfulnessin arvioidaan vähentävän stressiä, hermostuneisuutta ja masennusta sekä lisäävän työhön sitoutumista ja työhyvinvointia. Marjo Saarenheimo kertoo menetelmän auttaneen myös häntä itseään psykoterapeutin työssä:

 – Aiemmin olin kärsimätön, mutta nyt kärsimättömyys ja sen myötä stressi ovat vähentyneet. Asiakas ansaitsee sen, että olen täysillä keskittynyt hänen asioihinsa vastaanotolla.
Vaikka tutkimusnäyttö on kohtuullisen positiivista, Saarenheimo muistuttaa, ettei hyötyjä saisi kuitenkaan liioitella, kuten nykyisessä hypessä välillä näyttää käyvän.

Myös Aleksi Litovaara on törmännyt kurssien markkinoinnissa suuriin lupauksiin. 

– Kurssin ohjaaja ei voi kaataa mindfulnessin hyötyjä osallistujaan. Osallistujalla on itsellään iso rooli harjoitusten tekemisessä, asian ymmärtämisessä ja sisäistämisessä.

Ja sama pätee ohjaajaan. Omakohtainen pitkäaikainen harjoittaminen on paras opettaja. Litovaaran mukaan ohjaajan tausta – koulutus, harjoittamisvuosien määrä ja mahdolliset suositukset – kannattaa mahdollisuuksien mukaan selvittää. Kuka tahansa voi kutsuta itseään mindfulness-ohjaajaksi. Ja yhä useampi kutsuukin, sillä ala on kasvava bisnes. 

Lue koko juttu tästä. Jutussa kerrotaa vielä mm. mindfulnessin hyödyntämisestä hoitotyössä sekä annetaan harjoitteluvinkkejä.


Aleksin mindfulness vlogi: Rauha

Hetkinen mindfulness-vlogin teemana on rauha.

Olen jo jonkin aikaa halunnut tehdä vlogiini mindfulness-harjoituksen rauha teemalla. Aluksi ajattelin tehdä ohjatun meditaation kunnes tajusin, että parhaiten homma toimii ilman meikäläisen sepostuksia :)

Laskevassa auringossa on rauhaa mitä halusin jakaa vlogin rakkaille katsojille. Auringon noususta saatan tehdä vastaavan tulevaisuudessa - tällä kertaa en jaksanut herätä niin aikaisin :)

Toivottavasti katsojat saatte tästä kesän energiaa pimeneviin syys- ja talvi-iltoihin. Itse ainakin halusin videon johon voin palata ja fiilistellä suomalaista kesäillan taikaa.

Vaikka videokuva on koko ajan paikallaan, löytyy videolta hauskoja pikku yksityiskohtia - mitä sinä löysit?

Tarina kuvauksista

Kun lähdin kuvaamaan videota, mulla oli suht hyvä tatsi kuvauspaikasta. Olin käynyt juuri ennen kuvausta ostamassa perheellemme kaupasta ruokaa joten autossa lämpenevät safkat tuottivat pienen lisämausteen kuvausaikataululle :)

Alkuperäinen suunnitelmani kuvauspaikasta ei kuitenkaan toiminut ja päädyin ravaamaan Lauttasaaren rantoja etsien omaa Kodak momenttiani. Auringon laskua en voinut laittaa pauselle, joten valitsin tämän riittävän hyvän paikan - muistaen myös autossa kylmään huutavat ruoat.

Oikeaoppisista kuvasuhteista en tiedä, mutta ainakin sain mukaan 4 itselleni tärkeinä elementtiä: arskan, meren, rantakivikkoa ja metsää - näitä meinaan fiilistellä kaamoksessa.

Rauhaisia meditaatio- ja fiilistelyhetkiä toivottaen,

Aleksi

Katso video tästä.


Aleksin mindfulness vlogi: Mindfulness ja herkkujen houkutus - 2 vinkkiä tahdonvoimaan

Mindfulness ja herkkujen houkutus - 2 vinkkiä tahdonvoimaan

Hetkinen-vlogissa kerron kokemuksiani vatsavaivojen kanssa elämisestä nuoresta asti (IBS, ärtyneen suolen oireyhtymä, hiivasyndrooma...).

Muistan, että vatsan väänteitä on ollut hyvin pitkään elämässäni. Parikymppisenä, kun kiersin lumilauta kainalossa kisoja maailmalla, tutuksi tuli pitsat, pastat, pikaruoka ja patonki nutella-suklaa levitteellä aamupalaksi :) Ei siis mikään ihme, että pötsi oli sekaisin! Toki olen aina halunnut syödä terveellisesti, mutta voitte kuvitella millä perusteella ruokapaikat valittiin, kun reissasin kaltaisteni snoukkaajien kanssa :)

Olin todella hyvä sopeutumaan ja kai junnumpana kuvittelin, että tällaiset vatsan fiilikset vaan kuuluu kuvioon. Pikkuhiljaa olot sen kuin huononi ja 2000-luvun taitteessa vietin jo liian suuren osan päivästä toiletissa. Näin jälkeenpäin tuntuu huvittavalta, että vatsan täytyi vaihtaa koko ajan megafonia suurempaan, että olisin tajunnut ja kuullut viestin - kylläpä tuli oltua naurettavan kuuro! Lopuksi volyymitasot oli Metallican stadion-konsertin luokkaa ja onneksi silloin havahduin.

Yli 15 vuotta olen noudattanut maidoton, gluteeniton, sokeriton, hiivaton ja tuhat muuta -ton päätteistä ruokavaliota. Mukaan on mahtunut A:sta Ö:hön erilaisia kokeiluja, vivahteita, siedätystä ja taukoja. Vaikka ruokavalion noudattaminen on ollut varsinkin reissuissa hankalaa, koen olevani onnekas. Saan syödä terveellisesti, 10-v. takainen hääpukuni mahtuu edelleen päälleni ja olen saanut pahimpaan aikaan verrattuna noin 3-4 tuntia enemmän hereilläoloa päiviini. Energiatasoni on noussut tiskirätistä lähelle Duracell-pupua.

Tahdonvoimaa, hyväksyntää, tietoista huomion suuntaamista, sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä olen saanut harjoittaa oikein olan takaa. Varsinkin aluksi oli hankalaa valita jotain uutta leivän, myslin, jugurtin, suklaan, jätskin, jne. tilalle. Tunnen valtavasti myötätuntoa kaikkia kohtaan, jotka ovat kokeneet samaa.

Mindfulness on ollut mulle suurena apuna tilanteissa, jossa herkun tai muun ruoan houkutus on käynyt suureksi. Uskon sallivuuteen ja sen takia suhtaudunkin ruokavalintoihini niin, että saan syödä ihan kaikkea - tiedostaen kuitenkin valintojeni lyhyet sekä pitkäaikaiset vaikutukset oloihini!

Videolla kerron mitkä 2 suhtautumis- / toimintatapaa ovat olleet minulle tärkeimpiä vuosien varrella ja jotka ovat auttaneet minua valitsemaan sellaisia suupaloja, jotka ovat tuottaneet riittävän hyvää oloa ja energiaa pitkällä tähtäimellä. Eli herkkuhetkiäkin sallitaan ja ne kuuluu oleellisena osana hyvään elämään.

Nautinnollisia ruokailuhetkiä ja viisaita valintoja päivääsi!

Aleksi

Katso video tästä.

Avainsanat: mindfulness, ibs, ärtyneen suolen oireyhtymä, ruokavalio, tietoisuustaidot


Tarkastelussa ihminen podcastissa puhutaan mindfulnessista

Sain kunnian jutella hienon miehen, Teemu Syrjälän kanssa mindfulnessista!

 

Alta voit lukea Teemun intron videohaastattelustamme:
 

Haastattelut jatkuu ja kausi avattiin erittäin pirteällä miehellä, Aleksi Litovaaralla. Aleksi on entinen huippu lumilautailija, tv shown vetäjä ja nykyisin myös mindfulness mestari.

Hienoja ajatuksia ja ennenkaikkea selkeyttä mitä itse arvostan kovasti. Paljon syitä miksi katsoa tämä pätkä. Puhuimme mm:

Mindfulnessista, mitä se on ja kenelle se sopii?
- Arjen hetkistä milloin voi tarkastella omia tuntemuksia
- Tunteiden nimeämisestä
- Tavoitteiden saavuttamisesta
- Flow tila & läsnäolo. Miten flow tila eroaa mindfulnessista?
- Aleksi omista tulevaisuuden haaveista.

Ja paljon muuta! Hieno mies ja tykkkäsin kovasti hänen tavastaan esittää asioita rehellisesti. 
Suosittelen

Katso video tästä.

P.S. Muita Teemun haastetteluja löytyy klikkaamalla tästä.

Avainsanat: mindfulness, mindfulness-verkkokurssi, mindfulness-kurssi, meditaatio, läsnäolo, suorituskyky, aivot, palautuminen, myötätunto, tunnetaidot, tietoisuustaidot, flow


Aleksin mindfulness vlogi | Hetkinen #5 | Paras mindfulness-tietolähde

Mindfulness-tietolähdeviidakossa aarretta etsimässä!

Hidasta elämää -sivuston Hetkinen-vlogini viidennessä jaksossa pohditaan mindfulness tietolähteitä.

Mindfulnessista tuotetaan jatkuvasti erilaista tietoa. On blogeja, vlogeja, artikkeleita, haastatteluja, kirjoja, äänitteitä, verkkokursseja, kursseja, tutkimuksia, jne. Miten tästä materiaali runsaudesta on mahdollista poimia oleellisimmat - saati sitten parasta mahdollista tietolähdettä?

Tällä kertaa paljastan teille oman mielipiteeni parhaasta mindfulness-tietolähteestä!

Katso video tästä.

Lue lisätietoa mindfulnessista.

Avainsanat: aleksi litovaara, hetkinen, hyvinvointi, ihminen, kiire, kokonaisvaltainen hyvinvointi, läsnäolo, meditaatio, mieli, mindfulness, stressi, stressinhallinta, terveys


Onko mindfulness nykypäivän tärkein selviytymisen taito? Mies 2.0 -vlogi

Pääsin juttelemaan Joonas Villasen kanssa mindfulnessista - lempiaiheestani! 

Joonaksen kirjoittama intro videohaastatteluumme:

"Ennen lomia puhuin stressistä, palautumisesta ja liikunnan puutteen vaikutuksesta jaksamiseen ja elämänlaatuun. Olen Mies 2.0 -projektin myötä lisännyt liikuntaa, mutta palautuminen arkistressistä ja liiallisesta aivojen stimuloinnista on itselleni vieläkin haaste.

Siksi halusin haastatella Aleksi Litovaaraa Mindfulnessista. Halusin oppia palautumaan, olemaan läsnä tässä hetkessä sekä tunnistamaan omia ajatuksiani paremmin. Tämän myötä voin hyväksyä pahat ja saastuttavat ajatukset vain ajatuksiksi. Samalla voin oppia tietoisesti ajattelemaan positiivisia ja eteenpäinsuuntaavia ajatuksia.

Hyväksyvän tietoisen läsnäolon eli mindfulnessin tarkoituksena on kehittää omaa havaintokykyäsi. Tarkoituksena on siis havannoida, mitä tässä hetkessä tapahtuu. Rohkenen väittää, että yksi nykypäivän tärkeimmistä selviytymisen taidoista on tunnistaa oman kehon ja mielen rajat. Kun opimme tunnistamaan missä nämä rajat menevät, on mahdollista oppia hellittämään ajoissa.

Jos pyydän sinua asettumaan hetkeksi hiljaisuuteen. Millaisilla ajatuksilla mielesi täyttyy? Oma mieleni haluaa piiskata minua eteenpäin. Se käskee minua suorittamaan. Olen huomannut, että pysähtyminen vaatii rohkeutta ja uskallusta. Olen huomannut kuinka todellisuuden vastaanottaminen sellaisena kuin se on voi myös olla pelottavaa.

Mutta olen avoin kokeilemaan. Haluan tuntea millaista on olla rauhallinen, millaista on vain olla kiireettä, vaikkakin vain hetken. Haluan oppia ottamaan ajatukset vastaan vain ajatuksina, en piiskaavina käskyinä. En halua ajatella olevani huono ihminen vain siksi, että haluan hetken itselleni."

Lue koko teksti Joonaksen nettisivuilta.

Kiitos Joonakselle rennosta juttutuokiosta!


Aleksin mindfulness vlogi | Hetkinen #4 | Elokuun mindfulness-innoste: työpäivän rajat

Nykyään työelämässä työ ja vapaa-aika sekoittuvat helposti keskenään. Tämä voi olla voimavara tai rasite. 

Hidasta elämää -sivuston Hetkinen-vlogin elokuun innosteessa havainnoidaan kuukauden ajan mindfulness meiningillä, että mitä tarkoittaa työpäivän rajat ja riittävän hyvä työpäivä.

Ota innoste vastaan, innosta frendisi mukaan ja tsempataan toinen toisiamme!

Linkki videoon.

Lue lisätietoa mindfulnessista.

Avainsanat: aivot, aleksi litovaara, asenne, elämä, energian hallinta, hyvinvointi, läsnäolo, stressi, stressinhallinta, työ, työ tulevaisuudessa, työelämä, mindfulness


Aleksin mindfulness vlogi | Hetkinen #3 | Hidasta elämää-sivustolla: Mindfulness-ruokailu!

Onko ruokailuseuranasi usein puhelin, läppäri, TV tai lehti? Lähde mukaan kokeilemaan mindfulness-vaihtoehtoa!

Hetkinen-vlogin heinäkuun innoste on mindfulness-ruokailu! Ota innoste vastaan, innosta frendisi mukaan ja syödään kuukauden ajan (heinäkuu) vähintään 1 ateria mindfulness-läsnäololla.

Nautinnollisia ruokailuhetkiä – nam! T. Aleksi

Linkki videoon

Lue lisätietoa mindfulnessista.

Avainsanat: aleksi litovaara, asenne, energia, hidas elämä, hidastaminen, hyvinvointi, kokonaisvaltainen hyvinvointi, läsnäolo, meditaatio, mindful eating, mindfulness, mindfulness ruokailu, muutos, ravinto, stressi, stressinhallinta, syöminen, terveys, tiedostava syöminen, tietoinen läsnäolo, tietoisuustaidot